Budget når du flytter hjemmefra

Det er en rigtig god idé at udarbejde et budget inden du flytter hjemmefra. På denne måde kan du hurtigt danne dig et overblik over om du har råd til at flytte. Det kan til gengæld også være svært at ligge budget når man aldrig har prøvet det før. Her kan du derfor få hjælp til at lave et simpelt budget, samt en idé om hvilke udgifter du bør tage med.

Der findes flere forskellige måder at lave et budget, her vil vi tage udgangspunkt i de faste udgifter. Det vil sige vi ikke medregner udgifter til tøj, mad, byture, fornøjejser, uforudsete udgifter osv. Dit budget skal altså have overskud til dette, man kalder det også for ens rådighedsbeløb. Dit rådighedsbeløb er altså din indtægt minus dine faste udgifter. Det er meget forskelligt fra person til person hvor meget ens rådighedsbeløb udgør, men et godt råd er at kigge på hvor meget du har nu, og hvor meget du evt. kan undvære i forhold til nu, når du flytter. Hvis du er på SU, skal du huske at du evt. kan få mere i SU når du er udeboende. Hvis jeg skal komme med et bud på et rådighedsbeløb vil det være mellem 3.000 – 6.500.

Eksempel på budget

Indtægter pr. måned (efter SKAT)
Løn3.000
SU4.500
Udgifter pr. måned 
Husleje inkl. varme2.500
EL250
Internet og TV450
Medielicens185
Mobil180
Indboforsikring120
Ulykkesforsikring60
Transport/månedskort300
Opsparing200
Sport/fritid100
Til rådighed pr. måned3.155

I eksemplet er der altså 3.155 kr. til rådighed hver måned, det er dette beløb der skal bruges til mad, tøj, byture, uforudsete udgifter (der er dog indregnet opsparing), fornøjelser m.m. Det er altså vigtigt at undersøge hvilke udgifter du kommer til at have, samt hvad dine indtægter bliver.

Download gratis budgetskema

Vi har lavet et Excel ark hvor du hurtigt og nemt kan indsætte dine indtægter og udgifter ind og så regner den dit rådighedsbeløb ud for dig. I arket finder du også de mest almindelige udgifter. Budget regnearket kommer i to forskellige udgaver, et simpelt som kun er de mest almindelige udgifter og et mere avanceret hvor der f.eks. også er plads til biludgifter m.m. Herudover kommer det i to formater, Excel til dem der bruger Office og i et Open Office formatet til alle andre.

Download simpelt budget

Office Excel simpelt budgetskema

Download avanceret budget

Office Excel avanceret budgetskema

Obs.! Vi har lavet to nye budgetskemaer til gratis download. De nye skemaer har ikke kode og ser bedre ud ved udskrift.

Udgifter du bør overveje når du ligger budget

Her er en liste over mulige faste udgifter som du kan overveje at tage med i dit budget. Husk ikke at glemme dine forsikringer.

  • Boligudgifter: husleje, el, vand, varme, gas
  • Transport: buskort, vægtafgift, ansvarsforsikring, kaskoforsikring, vedligeholdelse, benzin, parkering, billån
  • Hustand: internet, tv, licens, familie/indboforsikring, rejseforsikring
  • Personlige: mobil, fagforening, a-kasse, sygeforsikring Danmark, ulykkesforsikring, livsforsikring, kontingenter, aviser/blade, sports/fritidsaktiviteter, medicin, tandlæge, diverse, SU lån, andre lån
  • Opsparing

Indtægter du kan overveje

  • SU, SU-lån, løn, boligsikring, feriepenge, bonus, børnepenge, andre indtægter

Hvis du har nogle spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive en kommentar til artiklen.