FIRE: Gå på tidlig pension

Tidlig pension? Du er måske stadig studerende og er ikke flytte hjemmefra endnu, så hvorfor allerede tænke på pensionering? FIRE står for “Financial Independence, Retire Early” som løst oversat betyder noget i retning af økonomisk uafhængighed og tidlig pensionering. Det er en bevægelse som har vundet indpas de seneste par år, hvor flere og flere er blevet interesseret i at opnå økonomisk uafhængighed, så kan gå på tidlig pension eller blot opnå mere frihed i dagligdagen. Det er folk der er trætte af hamsterhjulet, trætte af at gå på arbejde hver dag mellem kl. 9-17. De har opdaget at der er en løsning – en løsning som mange ikke vidste eksisterede.

Hvad er FIRE?

I bund og grund handler det om hvordan man kan tilrettelægge sit liv således at man kan spare maksimalt op. Det ultimative mål indenfor FIRE miljøet er at gå på tidlig pension. Alle kan være med, uanset indkomst og det kræver mindre end de fleste tror.

Hvad har det at gøre med at flytte hjemmefra? Ikke noget specielt, dog er det et interessant emne og et emne der passer ind med sidens overordnede mål omkring oplysning og viden om penge og privatøkonomi. Derudover er det en fordel at overveje tidligt i ens liv hvis man ønsker at opnå økonomisk uafhængighed, da du kan spare mere op jo tidligere du starter.

Der er mange emner indenfor FIRE miljøet, primært handler det om at spare penge, hvordan man får mest ud af sine penge og investerer dem (investering i aktier, obligationer, crowdlending, ejendomme og meget mere) og meget andet. Det vil ikke give mening at dække alt dette i én artikel, men hvis du ønsker at læse mere kan du tjekke On FIRE Invest Danmark, som har en masse gode artikler om emnet. De har også en dansk Facebookgruppe, hvor man kan diskutere forskellige emner og stille spørgsmål til investering og FIRE.

Hvordan opnår man økonomisk uafhængighed

Der er flere måder, men opskriften lyder normalt som følger. Først og fremmest handler det om at lave en opsparing og spare penge op, så mange som muligt. Nogle spare 80% af deres indkomst op, men dette er nok de færreste der har mulighed for dette. Dernæst handler det om at investere pengene på en smart måde og på dem måde lade dem arbejde for dig. Dette sker typisk i aktier, obligationer, crowlending eller ejendomsinvestering.

En tommelfingerregel indenfor miljøet, er at man skal have sparet 25 gange ens forventede årlige forbrug inkl. udgifter op.

Eksempel: du har et årligt forbrug ink. udgifter på 200.000 kr. For at gå på pension skal du derfor have sparet 5 mio. kr. op.

Det lyder måske af meget, men her kommer rentes rente effekten ind i billedet og hjælper dig lidt. Hvis du som 20-årig starter med at spare 12.000 kr. op om måneden og investerer det i aktier, så vil du efter 15 år sparet ca. 5 mio. kr. op hvis vi antager at du har fået 9,5% i afkast i gennemsnit om året på dine aktieinvesteringer. Du vil derved kunne gå på pension i en alder af blot 35 år. Bemærk at dette blot er et eksempel, og at der ikke er taget højde for mange faktorer som kan have indvirkning på lige netop din situation. Dette er blot for at illustrere at det rent faktisk kan lade sig gøre, for nogle går det hurtigere og for andre tager det længere tid. Der er historier om folk der allerede er gået på pension som 25 årig.

Det kan også være du slet ikke ønsker at gå på pension, mange vælger også at “starte på FIRE” blot for at opnå mere frihed i dagligdagen. Økonomisk frihed betyder blot at man ikke behøver at arbejde, det er dog ikke ensbetydende med at man ikke må eller skal. Det er dog en fantastisk frihed at vide at man kunne sige sit job op i morgen hvis man blev træt af chefen, eller ønskede at lave noget andet.

Vi håber at denne introduktion til konceptet “FIRE” har været interessant, hvis du ønsker at læse mere i fremtiden er du velkommen til at skrive en kommentar.